Po wielu lat selekcji udało nam się znaleźć producenta, który w najlepszy sposób przedstawia produkty z wykorzystaniem PISTACJI z własnych zbiorów ( od 3 pokoleń). Zielone pistacje z BRONTE DOP, są w limitowanej produkcji ponieważ rośną na małym terytorium wulkanu Etny, gdzie znajdują swój idealny na świecie mikroklimat - ziemia wulkaniczna, wiatry morskie, słońce i łagodna zima.
Sekret jakości zielonego złota tkwi w połączeniu między rośliną a szczególnymi cechami glebowymi jak optymalne temperatury, gleba lawowa pokryta korzeniami, zwana "sciara", która w połączeniu z popiołem wulkanicznym Etny umożliwia bujny wzrost rośliny. Minerały zawarte w ziemi wulkanicznej, jak w przypadku naszej oliwy, to idealne składniki odżywcze dla roślin.
Efektem końcowym jest bardzo słodka i aromatyczna pistacja, o doskonałych właściwościach organoleptycznych, odpowiednia zarówno do słodkich, jak i wytrawnych przetworów spożywczych.
![](https://www.teknafood.pl/images/tla/dsc00341.jpeg)
HISTORIA
Marka Camuto narodziła się z pomysłu Federico Camuto, młodego agronoma który postanowił założyć własną farmę. Wiedzę i umiejętności zdobył towarzysząc w pracy ojcu oraz dziadkowi, znanym producentom pistacji Bronte od 1974 roku.
Od początku poświęcił swoją energię na uprawę rodzinnej ziemi (pistacje z Bronte, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie z Etny i drzewa oliwne z Nocellara Etnea), rozszerzając jej zasięg i promując jej owoce poprzez wykonane z nich przetwory. Dla Camuto szacunek i ochrona różnorodności biologicznej Etny są podstawą rolnictwa: w rzeczywistości ziemie uprawne nigdy nie są całkowitymi monokulturami, ale roślinami rosnącymi w synergii z otaczającą je dziką przyrodą.
Stojąc na straży natury marka Camuto trzyma chemię z dala od swoich upraw i produktów. Rozwijając wielowiekową tradycję i poświęcając się heroicznej pracy, miłości do lokalnych upraw oraz szacunku do przyrody.
![](https://www.teknafood.pl/images/tla/storia-camuto.jpg)
Camuto to dziś firma zajmująca się nie tylko produkcją, ale również przetwarzaniem surowców na wyroby cukiernicze na bazie pistacji z Etny.
Te wyjątkowe produkty są dziećmi wulkanu oraz niecodziennego rolnictwa. Pistacje są uprawiane na terenach położonych na dużych wysokościach (do 950 m n.p.m.), w trudno dostępnych miejscach, często na stromych zboczach. Cały teren jest ukształtowany przez zastygłą lawę, co utrudnia zbiory.
![](https://www.teknafood.pl/images/tla/raccolta.jpg)
Nasze surowce są przerabiane tradycyjnymi metodami rzemieślniczym na naturalne pełnowartościowe produkty, co tylko uwydatnia ich oryginalny i czysty smak prosto z ze zboczy wulkanu Etna.