Twój koszyk:
Oliwa sycylijska z naszej oferty to produkt od najlepszego producenta z gatunkó Nocellara Etnea. FRANTOIO EMANUELE (dawniej CAMOLIO) to uznany na światowym rynku wytwórca czystej i smakowej oliwy z oliwek, której bogaty smak i wysoka jakość przyciągają konsumentów z wielu krajów Europy. Firma zajmuje się uprawą, zbieraniem i tłoczeniem oliwy nieprzerwanie od 1856 roku. Są to tłuszcze jednogatunkowe z owoców drzew oliwnych rosnących u podnóża wulkanu Etna (Nocellara Etna). Każdy zbiór tłoczony jest ręcznie w ciągu 24 godzin od zerwania oliwek.
Zarówno oliwa smakowa, jak i czysta pochodzą z przetwórni o bogatej tradycji wytwarzania oleju, ale nie tylko — produkty marki FRANTOIO EMANUELE zdobyły drugie miejsce w międzynarodowym konkursie oliw z oliwek AVPA.
Tłoczone w tradycyjnej prasie mechanicznej nie są filtrowane, a poddawane dekantacji, która trwa 2 lub 3 miesiące. Poziom kwasowości zależy od konkretnego zbioru, jednak nigdy nie odbiega od przyjętych norm dla danego rodzaju oliwy z oliwek, a żyzna gleba wulkaniczna sprawia, że sprowadzane przez nas produkty zawsze osiągają najniższe wartości. Głębia samej oliwy potrafi delikatnie podkreślić smak potrawy lub nadać całkowicie innego charakteru przygotowanym daniom — wszystko zależy od tego, którą oliwę wybierzesz.
Dokładamy wszelkich starań, aby nasz asortyment odpowiadał nawet najbardziej wymagającym Klientom. Oliwy importujemy bezpośrednio od producenta, dlatego mamy pewność zachowania odpowiedniej temperatury podczas przewozu, a także wyboru produktów z najdłuższą datą przydatności do spożycia. Sprowadzamy oliwę z oliwek w butelkach oraz eleganckich puszkach o pojemności 1l, 5l, 3l. Sycylijska oliwa z oliwek najlepiej smakuje podawana na surowo, jednak można na niej smażyć do 210 °C.
Wysokiej jakości włoska oliwa z oliwek to cenne źródło niezbędnych dla organizmu człowieka tłuszczy i witamin. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego ułatwiając trawienie i zwiększa przyswajalność białka czy niektórych witamin. Zachęcamy do składania zamówień.