Twój koszyk:
Przedstawiamy Państwu nasze największe przedsięwzięcie, naszą oliwę z oliwek z NASZEGO GAJU wspólnie z CAMUTO, tworzona z antycznych odmian oliwek z wulkanu Etna (NOCELARA ETNEA) na Sycylii. Tą oliwą chcemy zaoferować możliwość spróbowania czegoś ekstremalnie wyjątkowego, co tylko nieliczny mieszkańcy z Etny mogą posmakować z rodziną.
Oliwa posiada Gwarancje TEKNAFOOD oraz certyfikat BIO, cały proces powstania jest kontrolowany oraz mamy podgląd do naszych drzewek oliwnych i znamy wszystkie wydarzenia związane z drzewkami (pielęgnacja, przechowywanie na zimę, kwitnięcie, zbiory itd.).
Każdy zbiór tłoczony jest ręcznie w ciągu 24 godzin od zerwania oliwek średnio z 100kg oliwek uzyskujemy 12-15L oliwy.
Nocelara Etnea jest gatunkiem oliwek znanym i uprawianym od wieków w regionie wulkanu Etna na Sycylii. Rośnie na wysokości od 650m.n.p.m do 1000m.n.p.m na glebie wulkanicznej, nawożonej popiołem pełnym odżywczych dla drzewek minerałów. Oliwka Nocelara Etnea jest rozmiaru średnio-dużego, podłużny kształt o jasnym kolorze z białymi kropkami. Cechuje się niskimi parametrami kwasowości i lekką goryczką, a bukiet smakowy rozciąga się od słodkiego przez aromatyczny owocowy smak. Przeważające nuty smakowe to karczoch i pomidor. Nocelare Etnea to jeden z najbardziej cenionych włoskich gatunków oliwek ze względu na swoje wyjątkowe cechy oraz ograniczoną dostępność jest w czołówce włoskich gatunków oliwek.
Tłoczone w tradycyjnej prasie mechanicznej nie są filtrowane, a poddawane dekantacji, która trwa 2 lub 3 miesiące. Poziom kwasowości zależy od konkretnego zbioru, jednak nigdy nie odbiega od przyjętych norm dla danego rodzaju oliwy z oliwek, a żyzna gleba wulkaniczna sprawia, że sprowadzane przez nas produkty zawsze osiągają najniższe wartości. Głębia samej oliwy potrafi delikatnie podkreślić smak potrawy lub nadać całkowicie innego charakteru przygotowanym daniom — wszystko zależy od tego, którą oliwę wybierzesz.
Dokładamy wszelkich starań, aby nasz asortyment odpowiadał nawet najbardziej wymagającym Klientom. Oliwy importujemy bezpośrednio od producenta, dlatego mamy pewność zachowania odpowiedniej temperatury podczas przewozu, a także wyboru produktów z najdłuższą datą przydatności do spożycia. Sprowadzamy oliwę z oliwek w butelkach oraz eleganckich puszkach o pojemności 1l, 5l, 3l. Sycylijska oliwa z oliwek najlepiej smakuje podawana na surowo, jednak można na niej smażyć do 210 °C.
Wysokiej jakości włoska oliwa z oliwek to cenne źródło niezbędnych dla organizmu człowieka tłuszczy i witamin. Dodatkowo wspiera pracę układu pokarmowego ułatwiając trawienie i zwiększa przyswajalność białka czy niektórych witamin. Zachęcamy do składania zamówień.
Marka oliwy SAPIO jest znaną w całych Włoszech ze swojej wysokiej jakości oliw z włoskich oliwek. Odmiany oliwek wykorzystywane w produkcji tych oliw to Coratina i Ogliarola. Są to typowe odmiany pochodzące z malowniczego regionu Apulia który znany jest z rozwiniętego rolnictwa oraz uroczych miejscowości.
Producent oliwy Compagnia Olearia Italiana od 80 lat dba aby podczas selekcji wybierane były tylko najlepsze oliwki, oraz poddaje je rygorystycznemu procesowi produkcji aby zapewnić najwyższą jakość oraz bogaty smak oliwy SAPIO 100% Italiano. Oliwa charakteryzuje się złoto-zielonym kolorem, zbalansowanym smakiem - delikatna goryczka z lekką pikantną nutą. Oliwa SAPIO 100% Italiano jest tłoczona na zimno, co pozwala jej zachować bogaty smak i walory zdrowotne.
Oliwy SAPIO 100% Italiano dostępne są w eleganckich szklanych butelkach 1L oraz wytrzymałej puszce 5L. Ponadto dla konsumentów stawiających na ekologię i zrównoważony rozwój mamy oliwę 100% Italiano Bio w pięknej szklanej butelce o pojemności 750 ml.