Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Pistacje DOP - Bronte

PRODUKCJA

Pistacje marki CAMUTO są zbierane wyłącznie w rodzinnym terenie, odziedziczony z dziada i pradziada, położonym na obszarze "Bronte" w parku regionalnym Etna, na ziemi wulkanicznej na wysokości od 830 metrów nad poziomem morza.

Gaj pistacji CAMUTO jest najwyżej położony w całym obszarze Bronte, gdzie dzięki cechom pedoklimatycznym (gleba, klimat, wysokość), stuletnie drzewa otoczone lasami, znajdują idealne i wyjątkowe warunki do produkcji zielonej pistacji z Bronte- DOP.​

Zbiory PISTACJI

Tradycja rolnicza rodziny CAMUTO, została zastosowana od trzech pokoleń; poprzez „heroiczne” techniki uprawy: pistacja dosłownie rośnie na ciasnych skałach lawy na dużej wysokości i nie pozwala na mechanizację w żadnej fazie. 

Cały proces przetwarzania jest w rzeczywistości całkowicie ręczny: od praktyki przeszczepu po przycinanie, po zbieranie.


W filmiku przedstawiono dawną odmianę pistacji TEREBINTUS, która, zgodnie z dawną techniką, służy do przeszczepu rośliny w celu kreacji lepszych jakościowo pistacjii.

Filozofia produkcyjna CAMUTO ma na celu w pełni wykorzystać wyjątkowość tego specjalnego owocu, przyjmując zrównoważone rolnictwo środowiska i natury, aby zachować wielkie dziedzictwo rolnicze i terytorialne, które odziedziczyło od poprzednich pokoleń.


W poniższym filmiku, Federico Camuto pokazuję jak suszone są pistację ( od 16 do 18 godzin), zanim trafiają do sferycznych młynków, w celu otrzymania odpowiedniej ziarnistości pistacji, która posłuży do tworzenia kremów oraz pesto.


Warto pamiętać że PISTACJE z Bronte są dziką odmianą, dlatego zbiór odbywa się co 2 lata, w nieparzyste roczniki, wyłącznie w październiku.


Walory zdrowotne

  • Zawierają luteinę, która wpływa pozytywnie na prace oczu.

  • Wysoka zawartość potasu, który wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia tętniczego.

  • Obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia raka dzięki zawartości witaminy E.
  • Niski indeks glikemiczny (15 IG), świetnie nadają się jako uzupełnienie diety dla cukrzyków.
  • Zawierają dużo białka, wapnia i kwasów wielonienasyconych przez co są również dobrym wsparciem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

  • Dzięki kwasom wielonienasyconym obniżają poziom cholesterolu we krwi.

  • Są bardzo skutecznym antyoksydantem.

Zastosowanie

  • makarony - pesto
  • pizza - pesto
  • lasagne wege - pesto
  • pieczywo - kremy
  • grissini - kremy
  • wypieki, ciasta, torty - kremy
  • croissanty & naleśniki - kremy

Certyfikaty/wyróżnienia: