PRODUKCJA
Pistacje marki CAMUTO są zbierane wyłącznie w rodzinnym terenie, odziedziczony z dziada i pradziada, położonym na obszarze "Bronte" w parku regionalnym Etna, na ziemi wulkanicznej na wysokości od 830 metrów nad poziomem morza.
Gaj pistacji CAMUTO jest najwyżej położony w całym obszarze Bronte, gdzie dzięki cechom pedoklimatycznym (gleba, klimat, wysokość), stuletnie drzewa otoczone lasami, znajdują idealne i wyjątkowe warunki do produkcji zielonej pistacji z Bronte- DOP.
Zbiory PISTACJI
Tradycja rolnicza rodziny CAMUTO, została zastosowana od trzech pokoleń; poprzez „heroiczne” techniki uprawy: pistacja dosłownie rośnie na ciasnych skałach lawy na dużej wysokości i nie pozwala na mechanizację w żadnej fazie.
Cały proces przetwarzania jest w rzeczywistości całkowicie ręczny: od praktyki przeszczepu po przycinanie, po zbieranie.
W filmiku przedstawiono dawną odmianę pistacji TEREBINTUS, która, zgodnie z dawną techniką, służy do przeszczepu rośliny w celu kreacji lepszych jakościowo pistacjii.
Filozofia produkcyjna CAMUTO ma na celu w pełni wykorzystać wyjątkowość tego specjalnego owocu, przyjmując zrównoważone rolnictwo środowiska i natury, aby zachować wielkie dziedzictwo rolnicze i terytorialne, które odziedziczyło od poprzednich pokoleń.
W poniższym filmiku, Federico Camuto pokazuję jak suszone są pistację ( od 16 do 18 godzin), zanim trafiają do sferycznych młynków, w celu otrzymania odpowiedniej ziarnistości pistacji, która posłuży do tworzenia kremów oraz pesto.
Warto pamiętać że PISTACJE z Bronte są dziką odmianą, dlatego zbiór odbywa się co 2 lata, w nieparzyste roczniki, wyłącznie w październiku.
Walory zdrowotne
Zawierają luteinę, która wpływa pozytywnie na prace oczu.
Wysoka zawartość potasu, który wpływa pozytywnie na obniżenie ciśnienia tętniczego.
- Obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia raka dzięki zawartości witaminy E.
- Niski indeks glikemiczny (15 IG), świetnie nadają się jako uzupełnienie diety dla cukrzyków.
Zawierają dużo białka, wapnia i kwasów wielonienasyconych przez co są również dobrym wsparciem dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Dzięki kwasom wielonienasyconym obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Są bardzo skutecznym antyoksydantem.
Zastosowanie
- makarony - pesto
- pizza - pesto
- lasagne wege - pesto
- pieczywo - kremy
- grissini - kremy
- wypieki, ciasta, torty - kremy
- croissanty & naleśniki - kremy