Twój koszyk:
Makarony Minardo produkowane są z odmiany pszenicy, która była wykorzystywana przez rolników przed 1975 rokiem. Jest ona naturalna i niemodyfikowana w przeciwieństwie do gatunków wykorzystywanych w dzisiejszej produkcji makaronów.
W 1975 roku pszenica została poddana modyfikacją z wykorzystaniem promieni gamma, aby zwiększyć jej odporność oraz ilość produkcji. W roku 2000 twórca marki Giorgio Minardo odkrył to i rozpoczął pracę nad przywróceniem oryginalnej odmiany pszenicy Sycylijskiej. Wraz z upływem czasu udało mu się przywrócić oraz wyhodować antyczną odmianę pszenicy. W 2007 roku Minardo postanowił rozwinąć tą ideę i otworzył małą firmę produkującą makaron (firmy produkujące makaron Włosi nazywają "Pastificio").
Makarony Minardo, są tworzone z naturalnej pszenicy z upraw ekologicznych BIO, bez nawozów sztucznych herbicydów i pestycydów. Gatunki pszenicy to RUSELLO - do wyrobu makaronów pszenicznych, a do wyrobu makaronów pełnoziarnistych TIMILIA. Woda wykorzystywana przy przygotowywaniu makaronu pochodzi z Parku Regionalnego Monti Nebrodi. Makaron Minardo są łatwostrawne, dzięki prostemu rodzajowi glutenu, który nie podrażnia ani nie obciąża żołądka.
To nie wszystko, Minardo wyrabia swoje makarony rzemieślniczymi metodami. Makaron jest kształtowany w tradycyjnych formach wykonanych z brązu zwanymi "Trafilata Al. Bronzo" oraz jest powolnie suszony przez 72 godziny. Dokładnie tak jak robiły to poprzednie pokolenia Włochów.
Wiemy, że każdy ma swój ulubiony makaron, lub poszukuje odpowiedniego makaronu do swojego dania, więc korzystając z bogactwa Włoskiej kuchni wraz z Minardo staramy się zapewnić jak najwięcej typów makaronu.
W naszym sklepie znajdziecie nie tylko klasyczne makaronu jak Spaghtetti i Penne, ale również oryginalne kształty między innymi Busiata, Reginette, Linguine czy Mezze Maniche.
Dla najmłodszych przygotowaliśmy specjalną linię makaronów Minardo Baby Line w której skład wchodzą makarony o uroczych kształtach: Ryżyki, Kwadraciki, Gwiazdki Koraliki.
Makarony dla dzieci składają się z wody niekontaminowanej z Parku Regionalnego Monti Nebrodi i pszenicy Bio Rusello, bogatej w witaminę B1 (Tiaminę), która wpływa pozytywnie na rozwój dziecka. Makaron Bio dla dzieci jest dobry podczas odstawiania dziecka od karmienia piersią około 4 miesiąca.