Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Antica Dolceria Rizza

Sekret tej delikatnej i kruchej słodkości tkwi w zastrzeżonej produkcji ręcznej na zimno, według oryginalnej receptury Azteckiej, która od 1746 roku zachowana jest w mieście „Modica” na Sycylii.

Dzisiaj tradycja jest kontynuowana dzięki zaangażowaniu synów i wnuków Giuseppe (czwartego pokolenia), którzy w ”Antica Dolceria Rizza” tworzą czekoladę z Modica w taki sam sposób, bez zmiany składników i surowców oraz z tą samą mądrością, pasją i miłością do czekolady... jak dawniej.


Producent czekolady Antica dolceria Rizza jest najbardziej znaną firmą produkującą czekoladę z Modica na świecie od 1935r. a cukiernik/właściciel "Giuseppe Rizza" należy do TOP 20 najlepszych włoskich cukierników. To rodzinna, włoska manufaktura, która kultywuje tradycję i zawsze silny akcent stawia na jakość swoich ręcznych wyrobów. 

"Łatwo jest produkować czekoladę, jednak tajemnica smaku tkwi w szczegółach" G.R




HISTORIA

Czekolada z Modica jest pierwszą znaną i dostępną czekoladą w Europie.

Pojawiła się na naszym kontynencie po raz pierwszy za czasów kolonizacji Ameryki przez Hiszpanów, pod których panowaniem znajdowała się wówczas Sycylia, pod nazwą królestwa obojga Sycylii.

Wtedy szlachta hiszpańska przesiadywała na północnym wybrzeży wyspy, a dokładniej w hrabstwie miasta Modica, gdzie liczne i przepiękne budynki wypełniały miasto. Nie bez powodu jest stolicą baroku. 

I tak jak starożytni Aztecy tak i dziś czekoladę z Modica przygotowuje się tradycyjnie: na zimno, bezpośrednio z surowej masy kakaowca, bez zbędnych procesów konszowania i hartowania czekolady, które wpływałyby na wartości odżywcze oraz organoleptyczne. 



Dzięki wytrwałości, zaangażowaniu a przede wszystkim dzięki pasji do czekolady, manufaktura Giuseppe Rizza nieustannie do dziś, od 1935r. tworzy pierwotną czekoladę zgodnie z przepisem z 1746r. ukoronowaną również przez miasto Modica majestatyczną rzeźbą czekolady, w podziękowaniu dla Giuseppe Rizzy za kontynuacje przedsięwzięcia i za uczynienie tej czekolady słynną ikoną na świecie, dzięki staraniom w otrzymaniu certyfikatu IGP ( ChOG).