Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Makarony MINARDO BIO

PRODUKCJA

Makaron rzemieślniczy Minardo powstał na Sycylii, jest ręczne wytwarzany z miłością, do zdrowia ludzi, dla dobra ziemi i przyszłych pokoleń.

Filiera produkcyjna (łańcuch produkcji) przedsiębiorstwa Minardo jest w całości lokalna, w okolicach barokowego miasta Modica, na Sycylii. Zgodnie z poszanowaniem bioodmienności każda odmiana pszenicy ma osobny proces przetwarzania. Producent MINARDO słynie z braku stosowania na własnych polach: pestycydów, herbicydów i nawozów.

Przechowywanie pszenicy odbywa się osobno dla każdej odmiany zaś MOLITURA (FREZOWANIE/mielenie) odbywa się w cylindrach dla makaronów z pszenicy, a w kamieniu dla makaronów pełnoziarnistych. Dzięki temu zachowują się kiełki pszenicy, które są bogate w witaminę E.

Pszenica jest ugniatania w temperaturze pokojowej z użyciem wody mineralnej pochodzącej ze źródła z gór NEBRODI, słynną przez swoją niekontaminowaną czystość.


Następnie pasta zostaje wykrajana w formach wykonane z brązu i powolnie suszona w niskich temperaturach, od 24 do 72 godzin w zaleznośći od rodzaju i odmiany.


Po kontroli jakości finalnego produktu, makaron zostaje zapakowany i wysłany bezpośrednio do kontrolowanego magazynu TEKNAFOOD, bez żadnych pośredników, z jaknajmniejszym śladem węglowym


Odmiana TIMILIA

Timilia to starożytna odmiana sycylijskiej pszenicy, z której produkujemy nasz makaron z pełnoziarnistej semoliny z pszenicy durum. Poprosiliśmy doktora Michele Modicę, jednego z naszych lojalnych producentów, dla którego produkujemy również linię makaronów, aby opowiedział nam o siewie tej pszenicy i dziękujemy mu za opowiedzenie nam wielu szczegółów tego fascynującego i skrupulatnego procesu.


Siew nowej pszenicy rozpoczyna się zazwyczaj w listopadzie, ale proces przygotowania do tej fazy rozpoczyna się już latem po zbiorach, co zwykle ma miejsce około połowy czerwca. Aby przygotować się do siewu, wykonuje się „fałszywy siew”, który polega na tym, że uprawia się ziemię tak, jakby się ją siało, a następnie czeka na pierwsze deszcze. Po deszczu wyrosną chwasty, które zostaną wyeliminowane, oczyszczając w ten sposób glebę. Wykonanie tego procesu kilka razy gwarantuje, że gleba zostanie dobrze oczyszczona.


Uprawa zbóż, których używamy do produkcji naszego makaronu, odbywa się całkowicie ekologicznie i aby zapewnić dobre plony, pszenica i rośliny strączkowe są wysiewane co drugi rok, te uprawy, po zebraniu, są „zielonym nawozem”, czyli są mielone i rozrzucane na mielony, działający jak również nawóz naturalny. Ekspozycja na słońce po okresie zbiorów również przyczynia się do oczyszczenia gleby. Wszystkie te systemy, które podążają za rytmami natury, sprzyjają produkcji ekologicznej pszenicy, bez dodawania jakichkolwiek dodatków.


Po dobrze obrobionej ziemi trzeba poczekać na pierwsze deszcze, aby móc zasiać, aby ułatwić proces kiełkowania ziarna. Do siewu pszenicy często stosuje się rozsiewacz nawozów, który symuluje ręczny proces siewu.


W miarę możliwości siew odbywa się przy wschodzącym księżycu, około pierwszej kwadry, fazy księżycowej, która ułatwia proces wzrostu wszystkiego, co jest pod ziemią i jest ukryte.


Timilia lub Tumminia jest również nazywana „pszenicą trzymiesięczną” ze względu na możliwość późnego wysiewu, gatunek dość przedwczesny, o którym mówi się, że kończy swój cykl w ciągu 90 dni. W każdym razie na dojrzałość ziarna będziemy musieli poczekać do kwietnia/maja. Po zebraniu ziarno będzie gotowe do zabrania do młyna i zmielenia.


Timilia jest mielona na kamieniu, proces ten odbywa się w niskich temperaturach, co nie zmienia semoliny i pozwala zachować wszystkie cechy organoleptyczne produktu, takie jak witaminy i kiełki pszenicy.


Ilości pszenicy niezbędne do przetworzenia są mielone na bieżąco, reszta jest przechowywana w dedykowanych silosach i mielona w razie potrzeby, aby mieć pewność, że zawsze mamy świeżą kaszę manną, od młyna do fabryki makaronu, gotową do przetworzenia i zrobić makaron z pełnoziarnistej semoliny z pszenicy durum o wyjątkowym smaku i wyjątkowych właściwościach odżywczych.

Walory zdrowotne

  • Wyróżnia się bardzo prostym rodzaju glutenu, dzięki czemu makarony są łatwostrawne i nie powodują obciążeń w żołądku ani w jelitach.
  • Są bogate w witaminy E
  • Makarony dla dzieci są naturalnie boagte w witaminę B1

Zastosowanie

  • z sosami
  • z kremami
  • z pesto
  • zapiekane
  • smażone jako CHIPS z sosem

Certyfikaty/wyróżnienia: