Twój koszyk:

Koszyk jest pusty

Szukaj:

Frantoio Emanuele

Rodzinna tradycja kultywowana przez kolejne pokolenia i wieloletnie doświadczenie zdobyte w produkcji oliwy z oliwek to najlepsza gwarancja dla konsumenta! Producent Calogero Catavello.


Producent oliw marki Frantoio Emanuele (wcześniej pod nazwą handlową Camolio) wytwarza oliwę monocultivar (jednogatunkowa) najlepszej jakości już od 1856 roku z oliwek zebranych u podnóży wulkanu Etna na Sycylii. Są to oliwki gatunku Nocellara Etna występujące tylko w tym rejonie, między Paterno, Adrano oraz Bronte. Tamtejsza ziemia wulkaniczna jest bardzo bogata w minerały, które zapewniają naszej oliwie niepowtarzalny, unikalny smak oraz niezbędne wartości dla drzew oliwnych. Tłoczenie odbywa się w tradycyjnej prasie mechanicznej, na zimno w ciągu 24h od ręcznych zbiorów. Oliwy Frantoio Emanuele nie są filtrowane, tylko poddawane naturalnemu procesowi dekantacji (który trwa 2-3 miesiące), co umożliwia zachowanie wszystkich właściwości zdrowotnych, leczniczych oraz smakowych produktu. 


HISTORIA

Własny gaj oliwny producenta Calogero, z których pochodzą oliwki do produkcji oliw Frantoio Emanuele, został odziedziczony od pradziadków i jest dawnym majątkiem rodziny. Rozpościera się na 5 hektarach w Motta S. Anastasia, w prowincji Katanii (CT) na lekko pagórkowatym terenie na wysokości ok. 800m.n.p.m


Ziemia wulkaniczna i wysokość plantacji, są niezbędnymi czynnikami dla odmiany oliwek jak „Nocellara Etnea”. Atutem plantacji na wysokości jest brak występowania muchy oliwnej, dzięki czemu nie trzeba stosować pestycydów przeciwko złośliwym muchom które zimą atakują drzewa, powodując mniejsze oraz gorsze zbiory - co jest dodatkowym potwierdzeniem niekontaminowanej ziemi, z której pochodzą surowce oraz najwyższa jakość i nieskazitelność finalnego produktu.


Umiejętności w produkcji oliwy, zostały przekazane rodzeństwu Catavello od dziecka, począwszy od prawidłowego pielęgnowania drzew oliwnych aż do tradycyjnych metod wytwarzania oliwy z oliwek zgodnie z dawnymi sposobami, przekazanymi z pokolenia na pokolenia. Calogero, posiada dawne gaje oliwne i produkuje oliwę, zatem brat Emanuele (stąd nowa nazwa handlowa), jest właścicielem tłoczni, w której odbywa się naturalne prasowanie oliwek oraz butelkowanie.

Nasza oliwa była, jest i będzie zawsze...100% ITALIANO



WYRÓŻNIENIE:

Producent naszych wyjątkowych oliw z Sycylii CAMOLIO czyli - Frantoio Emanuele , zdobył 2 miejsce w światowym konkursie oliw z oliwek AVPA, który odbył się we Francji. W konkursie uczestniczyło ponad 400 producentów oliw! Nasze Il TRIONFO święci TRIUMF!